Składniki
- 1 szkl grochu łuskanego żółtego
- 100 g kiełbasy chorizo pikantnej
- 1/2 cebuli pokrojonej w kosteczke
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku, majeranku,
- 2 l wody
- Włlszczyzna mix 0,4kg
- sól , pieprz, 1 puszka pomidorów,
- 2 ziemniaki
- 1 szkl. czerwonej soczewicy
Kiełbase chorizo pokroić w kostke, podsmażyć, gdy sie wytopi wyjąć nastepnie usmażyć na wytopionym tluszczu z kiełbasy cebule i czosnek, pod koniec smażenia dodać tymianek i majeranek. Dodać groch i zalać wodą, zagotować. Dodać włoszczyzne, pomidory i gotować ok 1 h, naqstepnie dodać ziemniaki pokrojone w kostke i soczewice, gotować ok 30 min, można uzupelnić wode wyparowaną.Gdy ziemniaki bedą miekkie dodać kiełbase doprawić solą i pieprzem. Mozna podawać z posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
Smacznego 🙂