Zupa z soczewicy i grochu z chorizo i pomidorami

Składniki

  • 1 szkl grochu łuskanego żółtego
  • 100 g kiełbasy chorizo pikantnej
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kosteczke
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku, majeranku,
  • 2 l wody
  • Włlszczyzna mix 0,4kg
  • sól , pieprz, 1 puszka pomidorów,
  • 2 ziemniaki
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy

Kiełbase chorizo pokroić w kostke, podsmażyć, gdy sie wytopi wyjąć nastepnie usmażyć na wytopionym tluszczu z kiełbasy cebule i czosnek, pod koniec smażenia dodać tymianek i majeranek. Dodać groch i zalać wodą, zagotować. Dodać włoszczyzne, pomidory i gotować ok 1 h, naqstepnie dodać ziemniaki pokrojone w kostke i soczewice, gotować ok 30 min, można uzupelnić wode wyparowaną.Gdy ziemniaki bedą miekkie dodać kiełbase doprawić solą i pieprzem. Mozna podawać z posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

Smacznego 🙂