Składniki
- Duże krewetki 8szt
- krewetki koktailowe 0,2 kg
- masło 1 łyżka
- kostki rosołowe knorr drobiowo-wołowy 2szt
- cebula dymka 2szt
- pomidory 2szt
- imbir
- papryka czerwona 1/2 szt
- mleko kokosowe 1 szt
- woda 1l
- sok z limonki 4 łyżki
- sos chili 2 łyżeczki
- sos rybny 2 łyżeczki
- kolendra świeża
Do gotującej wody dodajemy kostki rosołowe. Pokrój dymke,papryke w kostke, sparz pomidory, obierz z skórki pokróić w kostke. Do bulionu wlać sok z limonki, imbir, papryke. Doprowadz do wrzenia gotowac ok 10 min. Dodaj mleko kokosowe, krewetki koktailowe,cześć dużych krewetek ( zostaw z 2 szt), pomidory, sos chili, rybny. Przed podaniem posypać świeża kolendrą oraz udekorować podsmazoną na masle krewtką tygrysią dużą. Najlepiej smakuja z grzaneczkami czosnkowymi.
Rada…warto przy zagotowaniu wody i kostek rosołowych dodac poncerze z obranych krewetek i nagotowac wywar przecedzic i postepowac wg przepisu dalej.