Zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym

Składniki

  • Duże krewetki 8szt
  • krewetki koktailowe 0,2 kg
  • masło 1 łyżka
  • kostki rosołowe knorr drobiowo-wołowy 2szt
  • cebula dymka 2szt
  • pomidory 2szt
  • imbir
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • mleko kokosowe 1 szt
  • woda 1l
  • sok z limonki 4 łyżki
  • sos chili 2 łyżeczki
  • sos rybny 2 łyżeczki
  • kolendra świeża

Do gotującej wody dodajemy kostki rosołowe. Pokrój dymke,papryke w kostke, sparz pomidory, obierz z skórki pokróić w kostke. Do bulionu wlać sok z limonki, imbir, papryke. Doprowadz do wrzenia gotowac ok 10 min. Dodaj mleko kokosowe, krewetki koktailowe,cześć dużych krewetek ( zostaw z 2 szt), pomidory, sos chili, rybny. Przed podaniem posypać świeża kolendrą oraz udekorować podsmazoną na masle krewtką tygrysią dużą. Najlepiej smakuja z grzaneczkami czosnkowymi.

Rada…warto przy zagotowaniu wody i kostek rosołowych dodac poncerze z obranych krewetek i nagotowac wywar przecedzic i postepowac wg przepisu dalej.