Składniki
Ciasto Biszkoptowe
- 6 jajek
- 3/4 szkl mąki przennej
- 1/4 szkl maki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną piane.Pod koniec ubijania dodawac stopniowo cukier a nastepnie żółtka nadal ubijając.Mąki i proszek dodac do piany, delikatnie mieszając. Tortownice o wymiarach 22-23 cm wyłożyć papierem, delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temp 170 C przez ok 30-35 min. Po upieczeniu wystudzić biszopt a nastepnie przekroic na 3 blaty.
Krem z białej czekolady
- 400 g białej czekolady
- 600 ml śmietany 30 lub 36 %
Smietanke podgrzać i ropuscić w niej czekolade, a nastepnie dobrze schlodzić i ubić do otrzymania gęstego kremu( nie ubijać zbyt dlugo aby nie zrobilo sie masło)
Frużelina truskawkowa (może być 1 puszka gotowej)
- 500g truskawek świeżych lub mrożonych
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszonej w minimalnej ilosci wody
- 2/3szkl cukru
- 1 łyż soku z cytryny
- 2łyżeczki mąki ziemiaczanej rozmieszanej w 2 łyżkach wody
Truskawki z cukrem podgrzać do rozpuszczenia cukru. Dodać cytryne, make ziemniaczaną, wymieszać lekko podgrzać,wymieszać i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną zelatyne powoli wmieszać do owoców tak aby nie powstały grudki. Schłodzić by sok owocowy zgęstniał.
Nasączenie
- 3/4 szkl wody wymieszać poł na pół z likierem np cytrynowym lub wodką ( alkohol mozna pominąć i np zastąpić sokiem z cytryny)
Dodatkowo
- 500 ml śmietany 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 op fix do smietany
- Kremówke ubić do otrzymania gęstego kremu pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz fix.
Wykonanie
Pierwszy z krązków ułożyć na paterze nasączyć 1/3 pączu. Na biszkopcie rozsmarować krem z białej czekolady a następnie wyłożyć połowe frużeliny.Przykryć 2 krązkiem biszkoptu, nasączyć , posmarować kremem i prxesmarowac pozostałą frużeliną. Przykryć ostatnim krązkiem biszkoptowym, nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boku tortu udekoroewać bita śmietaną. Dowolnie udekorować np świeżymi truskawkami wg uznania..
Smacznego …