Tort śliwkowo-czekoladowy z nutką kawy

Składniki

  • Ciasto
  • 7 jajek
  • 150 g cukru brązowego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka proszku do piecenia
  • 70 g kakao
  • 6 łyżek oleju

Całe jajka miksujemy na puszystą masę. Do ubitej masy dodajemy wszystkie suche składniki i olej, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy w temp 170 C prez ok  30-40 min. Po wystudzeniu ciasto przecinamy na 3 równe blaty.

Krem do tortu

  • 400 ml kremówki 36 %
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 60 g mlecznej czekolady startej na tarce

Smietane ubijamy z serkiem, pod koniec dodajemy cukier. Gdy śmietanka bedzie ubita dodajemy startą czekolade i delikatnie mieszamy.

Dodatkowo

  • Napar z kawy ok 200ml
  • słoiczek powideł
  • ok 70 g startej czekolady do oprószenia boków torta

Odłożyć ok 5 łyżek kremu.Ułożyć pierwszy blat czekoladowy i nasaczyć 1/3 naparu z kawy. Blat wysmarowac 1/2 powideł a nastepnie wysmarowac połową kremu śmietankowego. Prykryć 2 blatem, powtorzyć czynność jak z pierwszym blatem. Ułożyć ostatni 3 blat naponczować resztą naparu kawy. Boki obsmarowac pozstawionym kremem i obsypac czekolada startą. Wierzch tortu posmarowac polewą kakaową, całość schodzić. Mozna udekorować wg własngo uznania lub zostawic z samą polewą.

Polewa

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatyne zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać do ropuszczenia. Reszte składników zagotować dodać żelatyne. Jak lekko zgęstnieje polać ciasto.

Smacznego!!!