- Ciasto
- 200g maki
- 100g masła
- 2 zółtka
- szczypta soli
- Farsz…
- cukina 3 szt
- ricotta 1op
- bekon 0,3 kg
- papryka czerwona 1 szt
- czosnek 1 ząbek
- cebula 1 szt
- masło 2łyżki
- jajko 1 szt
- sol, pieprz, zioła prowansalskie,
Składniki ciasta zagnieść i wstawic na pol godziny do lodówki.Cukinię wrzucić do malaksera lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puści sok. Cebulę, bekon, paryke, pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić. Roztrzepać jajka z serkiem, dodać cebulę i czosnek , papryke z bekonem oraz odciśniętą cukinię,doprawić. Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tartowej foremki, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach, wyłożyć farsz i zapiekać jeszcze 20-30 minut.