Tarta z cukinią serem ricotta i bekonem

  • Ciasto
  • 200g maki
  • 100g masła
  • 2 zółtka
  • szczypta soli
  • Farsz…
  • cukina 3 szt
  • ricotta 1op
  • bekon 0,3 kg
  • papryka czerwona 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 1 szt
  • masło 2łyżki
  • jajko 1 szt
  • sol, pieprz, zioła prowansalskie,

Składniki ciasta zagnieść i wstawic na pol godziny do lodówki.Cukinię wrzucić do malaksera lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puści sok. Cebulę, bekon, paryke, pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić. Roztrzepać jajka z serkiem, dodać cebulę i czosnek , papryke z bekonem oraz odciśniętą cukinię,doprawić. Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tartowej foremki, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach, wyłożyć farsz i zapiekać jeszcze 20-30  minut.