Sernik chałwowy

Składniki na spód

  • 300g ciastek kruchych ( jakie mamy w domu)
  • 50 g masła roztopionego

Ciastka pokruszyć na miazge dodac roztopione mało i wymieszać. Forme tortownice ok 23 cm wyłozyc papierem, wysypać mase i odstawić.

Składniki na mase serową

  • 0,8 kg sera twarogowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jaja
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl kremówki śmietany
  • 400 g chałwy pokruszonej na grubsze kawałki( najlepiej waniliowa)

Ser ucieramy w misce z cukrem dodajemy stopniowo jajka całe a nastepnie pozostałe skladniki. Na końcu przy pomocy szpatułki wymieszać chałwe delikatnie. Mase przelać na ciasteczkowy spód, Piec w temp ok 170 st przez 1 h. Wyjać , przestudzić i polać polewa chałwową, dekorować wg uznania.

Polewa

  • 150 g chałwy
  • 1/2 szkl śmietany kremówki
  • 3 łyżki masła

Masło roztapiamy dodajemy chałwe a nastepnie śmietane, wszystko mieszamy do połaczenia skladników. Lekko przestudzoną polewe wykładamy na sernik.