Składniki na spód
- 300g ciastek kruchych ( jakie mamy w domu)
- 50 g masła roztopionego
Ciastka pokruszyć na miazge dodac roztopione mało i wymieszać. Forme tortownice ok 23 cm wyłozyc papierem, wysypać mase i odstawić.
Składniki na mase serową
- 0,8 kg sera twarogowego
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jaja
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl kremówki śmietany
- 400 g chałwy pokruszonej na grubsze kawałki( najlepiej waniliowa)
Ser ucieramy w misce z cukrem dodajemy stopniowo jajka całe a nastepnie pozostałe skladniki. Na końcu przy pomocy szpatułki wymieszać chałwe delikatnie. Mase przelać na ciasteczkowy spód, Piec w temp ok 170 st przez 1 h. Wyjać , przestudzić i polać polewa chałwową, dekorować wg uznania.
Polewa
- 150 g chałwy
- 1/2 szkl śmietany kremówki
- 3 łyżki masła
Masło roztapiamy dodajemy chałwe a nastepnie śmietane, wszystko mieszamy do połaczenia skladników. Lekko przestudzoną polewe wykładamy na sernik.