Produkty
- 1 łyżka cukru
- 1 laska wanili
- 4 figi suszone
- 1 szt- gruszka, pomrańczo,banan
- szczypta soli
- 1 jajko
- 500 ml zsiadłego mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki maki przennej
- 1 łyżka miodu
Wykonanie
Żółtka ucieramy w misce z cukrem,szczyptą soli i sodą. Dodajemy zsiadłe mleko i make. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy białko z jenego jajka i dodajemy do miski z masą. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyzka ciasto. Smażymy z dwuch stron na złoty kolor i układamy na ręczniku papierowy do osączenia tłuszczu z placków. Na 2 patelni wyciskamy sok z całej pomarańczydodajemy łyżke miodu laske wanili, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy przez ok 3-5 min w zależności od tego jak gestość sosu lubimy.Dodajemy obrane i pokrojone owoce do sosu i mieszamy. Placki układamy na talerzu dodajemy owoce z patelni i sos. Całość mozemy udekorować serkiem mascarpone lub kwaśną śmietaną.