Pierś z kurczaka w miodzie i salsą z mango na placuszkach z cuk

Składniki

  • 4 filety z kurczaka z skórą
  • 0,2l słodkiego białego wina
  • 0,2 l czerwonego wina
  • 0,3 l oliwy
  • 20 g masła
  • 0,15 g miodu
  • 7 gałazek tymanku
  • 0,5g kolendry
  • 2 papryki chili
  • 1 mango
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szarlotka
  • 2 cukinie
  • 1 jajko
  • 0,2 kg mąki
  • 0,1l śmietany
  • zioła prowansalskie, pieprz,

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić przyprawić tymiankiem i solą, pieprzem, nastepnie obsmażyć z kazdej strony posmarować  miodem. Wstawić do pieca i piec w temp ok 150 C przez 7-10 min ( w zależności jaki kto lubi stopień wysmażenia).

Na patelni po obsmażonym kurczakiem podsmażyć jedną posiekaną szrlotke i ząbek czosnku, zalać czerwonym winem oraz octem balsamicznym. Gotuj do odparowania płynu, nastepnie dodaj 0,1 l bulionu i powoli gotuj.Nastepnie dodaj 20 g masła i 20 g miodu i podgrzewaj do momentu uzyskania sosu.

Placki z cukini

Cukinie umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj jajko, mąkę, śmietane, dopraw solą i ziołnsalskimi. Wszystko dobrze wymieszać, smażyć na rozgrzanym tłuszczu małe placuszki.

Salsa

Mango obierz, pokrój w kostke ,przesmaż na patelni. Następnie dodaj chili, słodkie wino białe i gotuj przez ok 10 min. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną kolendre. Na talerzu ułóż placki z cukinii na nich piersi z kurczaka. Wszystko polej sosem dookoła miesa a na mięso ułóż salse. Udekoruj listkami kolendry i gałązką tymianku.