Piernik z masą karpatkową i powidłami

Skład

  • 500g mąki
  • 70 g masła
  • 50 ml mleka
  • 1 jajo
  • 200g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1i 1/2 łyżki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 słoiczek marmolady

Krem

  • 350 ml mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1 kostk masla
  • 1 op budyniu waniliowego

  • Do dekoracji …polewa czekoladowa
  • Czekolada 1 tabliczka
  • mleko 3 łyżki

Mąke wymieszaj z przyprawami, sodą i wbij jajko. W rondlu rozpuść masło dodaj mleko cukier, miód.Wyrób dokładnie ciasto i podzel na 2 cześci. Przełóż na 2 blachy wyłożone papierem i piecz ok 15 min w 120 C.Odstaw do wystygniecia.

Krem…

W 1/2 szkl mleka rozprowadz budyń. Pozozstale mleko zagotuj, dodaj cukier i budyń. Zagotuj zdejmij z ognia dodaj maslo wymieszaj a nastepnie pojedynczo zółtka i ucieraj krem. Odstaw do wystygniecia.

Gotowy krem przełóż upieczone placki..wczesniej posmaruj jeden blat marmoladą ,przykryj 2. Posmaruj rozpuszczonączekolada z mlekiem ciasto. Mozna posypac bakaliami.

Najlepiej smakuje po 2 dniach kiedy piernik zmieknie 😉

Smacznego ..