Makaron z sosem dyniowym i grzybami

  • 4-5  porcji
  • 500g makaronu rurki
  • 4 łyzki startego srea typu parmezan
  • 1 grarść pestek dyni

Sos:

  • 3/4 szkl purre z dyni
  • 1 i 1/2 bulionu drobiowego
  • 100 g serka mascarpone
  • 200g pieczarek, podgrzybków lub kurek, 1/2 ostrej papryczki,
  • 1 łyżka masła, gałka muszkatałowa, sól

Na patelni roztopic masło i dodać pokrojone w plastry grzyby. Smaż grzyby na złoy kolor 5-8 min mieszajać pod koniec smażenia grzyby musza mieć czas zeby sie przysmażyć. Następnie dodać purre z dyni (Kawałki dyni pieczemy w piekarniku 180 ( 30 min nastepnie miksujemy),bulion, serek, dopraw papryczka, gałką muszkatałową. Ewentualnie dopraw solą.Na suchej pateli upraż pestki dyni.Makaron ugotowac zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedz i wymieszaj z sosem. Podawaj z posypanem parmezanem i uprażonymi pestkami dyni.

Smacznego..