Składniki
- 400 g mrożonego szpianku
- 1 granat
- 500ml śmietany 30%
- 2 op smietanfix
- 0,2 cukier puder
- 1 tabliczka białej czekolady
- 3 łyczeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl maki krupczatki
- 1szkl mąki tortowej
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 1 i 1/3 szkl oleju
Sposób wykonania
Ciasto: Szpiank rozmrażamy odiśnij nadmiar wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, zmiksuj, dodaj olej, i miksuj dalej. Nastepnie dodaj make z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpiank i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełoż do tortownicy o wymiar 25 cm wyłozonej papierem. :Piecz przez 1h w temp 180 C lub to tzw suchego patyczka.
Masa Śmietane ubij na sztywno pod koniec dodaj fix oraz cukier puder. Ciasto przekruj na 2 blaty przesmaruj śmietaną przykryj blatem i górną warstwe przesmaruj pozostałą cześcia śmietany. Posyp granatet i polej rozpuszczoną białą czekoladą.
Smacznego