Ciasto szpinakowe z granatem

Składniki

  • 400 g mrożonego szpianku
  • 1 granat
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 op smietanfix
  • 0,2 cukier puder
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 3 łyczeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl maki krupczatki
  • 1szkl mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 i 1/3 szkl oleju

Sposób wykonania

Ciasto: Szpiank rozmrażamy odiśnij nadmiar wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, zmiksuj, dodaj olej, i miksuj dalej. Nastepnie dodaj make z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpiank i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełoż do tortownicy o wymiar 25 cm wyłozonej papierem. :Piecz przez 1h w temp 180 C lub to tzw suchego patyczka.

Masa Śmietane ubij na sztywno pod koniec dodaj fix oraz cukier puder. Ciasto przekruj na 2 blaty przesmaruj śmietaną przykryj blatem i górną warstwe przesmaruj pozostałą cześcia śmietany. Posyp granatet i polej rozpuszczoną białą czekoladą.

Smacznego