Ciasto Słonecznikowiec

Składniki na blaty ciasta

  • 3/4 szkl oleju rzepakowego
  • pól szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Suche składniki wymieszać ze sobą. Bialka ubic na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać żółtka i suche składniki. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć na wyłożoną papierem blache( roz ok 25cm/35cm). Piec w temp ok 180 st C 40-45 min. Powystudzeniu przekroić ciasto na 2 blaty.

  • Chrupiący słonecznik
  • 250 g słonecznika
  • 70 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki umiescić w garnuszku wymieszać ,zagotowac. Duża blache wyłożyć papierem, wylać zagotowaną mase słonecznikową i piec w temp 180 C przez ok 20 min tak aby słonecznik sie nie przypalił. Nastepnie przestudzić i pokruszyć.

  • Kajmakowy krem
  • 0,5 l śmietany 30 %
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • pokruszona masa słonecznikowa
  • Smietanfix 10op
  • Ubić smietane razem z smietanfixem dodac krówke nastepnie pokruszoną mase slonecznikową delikatnie wymieszać.
  • Do nasaczenia ciasta
  • kawa rozpuszalna ok 1/2 szkl
  • Polewa czekoladowa
  • czekolada 2 tabliczki

Wykonanie

Na tacy ułożyć 1 z blatów, nasączyć ciasto kawą. Na blat wyłożyć kremową masę kajmakową, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasaczyć resztą kawą. Na wierzch wylać rozpuszczoną czekoladę, schłodzić.

Mozna udekorować ubitą bitą smietaną wyduszoną z rozety lub posypac np wiórkami z białej czekolady według uznania.