Farsz
- 3 łyżki masła, cukru
- 4 duże jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 jajka
- 3/4 purre z dyni
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztopić dodać obrane i pokrojone w kostke jabłka lekko przesmażyć ok 3-4 min. Następnie dodaj cukier i cynamon. Przestudzić.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier brązowy, i masło. Ucieraj palcami aż konsystencja ciasta będzie przypominać mokry piasek. Odsyp2/3 szklanki wykorzystasz za chwile. Pozostałe ciasto zmiksuj z purre dyniowym,śmietaną i proszkiem do pieczenia.Na konie dodaj jajka. Przełóż masę do natłuszczonej tortownicy o sr 23 cm. Na cieście rozłóż równomiernie jabłka i posyp odłożoną kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piecz ok 60 min.
Smacznego..