Burgery z sosem i bułeczkami z własnego wypieku

Składniki

  • Bułki przenne z sezamem
  • 4 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 1/2 szkl wody
  • 1 łyżeczka soli, cukru
  • 100g drożdzy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 białko do posmarowania
  • sezam do posypania

Do miski wsypać mąke dodać drożdze , cukier, sól, olej, i wlać letnie mleko oraz wode. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Okryć sciereczką i odstawić na 1,5 h. Ciasto po wyrośnieciu podzielić na 4 cześci. Z kawałków ciasta uformować okrągłe i płaskie bułeczki. Bułki odłożyć na blache i odstawic do wyrośniecia. Wyrośnięte bułki posmarować białkiem posypać sezamem. Piec w temp 160 C przez 20 min.

Sos

  • 1 i 1/2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki czubate majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka konc pomid
  • 1 czubata łyżeczka rozdrobnionych kaparów
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta chilli
  • szczypta cukru
  • szczypta soli, pieprzu, odrobine startego czosnku, 1 płaska łyżeczka kurkumy

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki aby skladniki sie przegryzły.

Kotlet i dodatki

  • 400 g miesą wołowego ( najlepiej antrykot)
  • do smaku sól
  • 1 duża salotka
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka musztarty Dijon
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ogórek kwaszony
  • 1 pomidor
  • kilka lisci sałaty
  • 1 łyżka oleju
  • 4 plastry sera chedarr

Kotlety

Mieso mielone dopraw solą, pieprzem , sosem, musztardą. Dodaj startą na tarce szarlotke. Ugniataj mieso z odrobiną wody w celu zwiąania włókien kalogenowych. uformuj burgery.

Cebulke cerwoną pokruj w talarki, wrzuć na rozgrzany olej, dodaj cukier i smaż aż lekko zbrąowieje na koniec dodaj odrobine octu.

Na oleju usmaż burgery z kazdej strony 3-4 min.

Bułke przecinamy na pół i opiekamy w piekarniku. Usmażone burgery ułóż na podpieczonej bułce, dodaj pokrojone plastry pomidora, ogórka, sałaty, cebula , ser ora przekładaj sosem, przykryj wierchnią bułka którą równiez smarujemy jeszcze sosem.

Smacznego!!