Składniki
- Bułki przenne z sezamem
- 4 szkl mąki tortowej
- 1 szkl ciepłego mleka
- 1/2 szkl wody
- 1 łyżeczka soli, cukru
- 100g drożdzy
- 3 łyżki oliwy
- 1 białko do posmarowania
- sezam do posypania
Do miski wsypać mąke dodać drożdze , cukier, sól, olej, i wlać letnie mleko oraz wode. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Okryć sciereczką i odstawić na 1,5 h. Ciasto po wyrośnieciu podzielić na 4 cześci. Z kawałków ciasta uformować okrągłe i płaskie bułeczki. Bułki odłożyć na blache i odstawic do wyrośniecia. Wyrośnięte bułki posmarować białkiem posypać sezamem. Piec w temp 160 C przez 20 min.
Sos
- 1 i 1/2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki czubate majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka konc pomid
- 1 czubata łyżeczka rozdrobnionych kaparów
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta chilli
- szczypta cukru
- szczypta soli, pieprzu, odrobine startego czosnku, 1 płaska łyżeczka kurkumy
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki aby skladniki sie przegryzły.
Kotlet i dodatki
- 400 g miesą wołowego ( najlepiej antrykot)
- do smaku sól
- 1 duża salotka
- pieprz do smaku
- 1 łyżka musztarty Dijon
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cebula czerwona
- 1 ogórek kwaszony
- 1 pomidor
- kilka lisci sałaty
- 1 łyżka oleju
- 4 plastry sera chedarr
Kotlety
Mieso mielone dopraw solą, pieprzem , sosem, musztardą. Dodaj startą na tarce szarlotke. Ugniataj mieso z odrobiną wody w celu zwiąania włókien kalogenowych. uformuj burgery.
Cebulke cerwoną pokruj w talarki, wrzuć na rozgrzany olej, dodaj cukier i smaż aż lekko zbrąowieje na koniec dodaj odrobine octu.
Na oleju usmaż burgery z kazdej strony 3-4 min.
Bułke przecinamy na pół i opiekamy w piekarniku. Usmażone burgery ułóż na podpieczonej bułce, dodaj pokrojone plastry pomidora, ogórka, sałaty, cebula , ser ora przekładaj sosem, przykryj wierchnią bułka którą równiez smarujemy jeszcze sosem.
Smacznego!!